I   A n n a n   H i m m e l

del I

– ett drömrealistiskt operadrama i Sverige på 2010-talet –

Speltid: 2 timmar och 11 minuter 

lin3.gif

Akt I: Mardrömmar | Uppvaknande & kontakt på nätet
Akt II: Möte i Ivans stad| Avsked |
Akt III: Tvivel hos Ivan | Kontakt på nätet | Möte i Amoras stad | Avsked/Återförening         på nätet

Handlingen i korthet

Akt I (inspelning)

Ivan och Amora drömmer mardrömmar i varsin stad om sina förflutna och misslyckade äktenskap och hemsöks i drömmen av sin exmaka respektive exmake. De vaknar upp i ångest och längtan efter kärlek och bekräftelse. Av en ren slump finner de varandra på dejtingsajten ”I sjunde himlen”. Omedelbar passion uppstår. De "chattar" med varandra under en tid, ringer varandra, och förälskar sig i varandras röster.

Akt II (inspelning)

Hon reser till honom i den stora staden, dock i sällskap med svartsjuka väninnan Hilvu, som säger sig ha ett ärende i närheten av staden. Ivan och Amora möts på ett hotell med ros och champagne, som följs av kärlek och en underbar middag hos honom. Hon reser dock tillbaks redan dagen därpå, då hon allmänt oroar sig för sin dotter Emma.

Akt III (inspelning)

Inom kort uppstår tvivel hos Ivan hur de ska kunna upprätthålla kärleksrelationen när de bor så långt ifrån varandra. Amora förmedlar då hopp och inspiration, vilket resulterar i att Ivan nu reser till henne för att stanna en längre tid. I denna dramatiska akt ställs plötsligt deras verkliga identiteter mot deras virtuella; friktion och gräl uppstår, även orsakade av andra yttre omständigheter. Då återgår de till sina datorer i varsitt rum i hennes bostad och loggar in på ”Sjunde himlen” för att finna varandra igen. Ivans besvikelse leder dock till att han en tidig morgon tar tåget hem, utan Amoras vetskap. Kort därefter återförenas de trots allt på dejtingsajten och utväxlar på nytt de ljuvaste kärleksbetygelser. De inser att de tragiskt nog endast kan älska varandra fullt ut i denna virtuella himmel (där deras identiteter har blivit till ett slags åtråvärda drömfigurer). En oväntad knorr i operans slutscen inger dock hopp.

 SLUT

lin3.gif

Handlingen i detalj

Akt I

Ivan och Amora ligger i varsin stad och sover. Bägge drömmer oroligt om sina respektive förflutna och brustna äktenskap, om den tomhet, de prövningar och närmast traumatiska händelser de erfarit med en perfekt och felfri exhustru respektive psykopatisk exmake. Men i mardrömmarna utspelas också scenarior där närheten och ömheten de saknade med sina partner gestaltas. Ur mardrömmarna träder så det förlösande uppvaknandet in. Ångestladdade men befriade vandrar de omkring i sina rum och fylls bägge av en längtan efter att få ge och ta emot kärlek. Men var finns den? Ett omfattande kort strömavbrott blir "svaret" när allt blir svart, och när deras datorer efter en stund plötsligt går igång då strömmen återvänder, och lockar deras uppmärksamhet. Amora söker sig till sin dator för att hitta en romantisk film på någon biograf. Ivan kopplar upp sig mer planlöst. Bägge konfronteras dock av reklamtexten för en dejtingsajt med namnet "Sjunde himlen". Och de lockas genast av dess romantiska skimmer. Snart registrerar de sig med hjälp av supporten, loggar in och skapar sina karaktärsprofiler i hopp om att finna en partner. De stöter nästan genast på varandra. Eldar tänds omedelbart under det att de skriver intensivt framför datorskärmarna. Morgonen därpå vaknar Ivan i sådan upprymdhet att han undrar vad som egentligen sker inom honom. Men besvikelsen infinner sig ganska snart då han upptäcker att Amora faktiskt ljuger om sin ålder. Han blir mycket ledsen och bryter därför kontakten, men vet då inte att Amora är djupt besviken på sig själv för att hon talat osanning och att hon inte kan förlåta sig själv för det.

Då den initiala kärleken trots allt hade frambringat sådan intensitet kan Ivan efter en tid ändå inte avhålla sig ifrån att på nytt söka upp henne på ”Sjunde Himlen” och snart ringer de också varandra för första gången och förälskar sig lika intensivt i varandras röster som i de skrivna orden. Efter någon månad stämmer de träff i den stora staden hos Ivan. Innan hennes avresa uttrycker hon rädsla för att de inte ska älska varandra när de verkligen ses, och att de därför kanske borde gömma sig bakom en pelare och bara tala med varandra i telefonen, eftersom de ju i alla fall älskar varandras röster.

Akt II

Amora tar tåget till Ivan. Men hon gör det också i sällskap med sin svartsjuka väninna Hilvu, som insisterat på att få följa med under förevändningen att hon har en ärende i närheten av Ivans stad.

Ivan och Amora möts nu för första gången i verkligheten, på ett hotell, med förbeställd champagne och Ivan med en blodröd ros i handen. Amora utstrålar värme, är vacker, ler och småskrattar blygt. Ivan motsvarar hennes drömmar, ja mer än så. Hon blir stum inför mannen med rosen. Den intensiva kärleken dem emellan, famvuxen på dejtingsajten och även bekräftad under långa telefonsamtal, kan försätta berg. De älskar och skrattar om vartannat. Efter en härlig middag och övernattning hos Ivan i dennes bostad tar man avsked på tågstationen redan följande dag, då Amora oroar sig för sin dotters hälsa.

Akt III

Man möts igen på "Sjunde Himlen". Ivan uttrycker nu tvivel kring deras relation, ja hur den ska kunna hållas levande med så långa avstånd till varandra. Amora förmedlar då hopp och inspiration för att skingra tvivlet. Hon skickar honom en länk till en romantisk sång hon just hört på Youtube om att kärleken måste vårdas och vattnas lika ömt som blomman. Det väcker hopp och mynnar snart ut i ett gemensamt beslut att han denna gång ska åka till henne för att stanna en längre tid under samma tak.

Ett andra möte sker således, strax innan jul i Amoras lilla stad stad, Amorvilla. Kärleken varvas ganska omgående med viss friktion när parets vardagliga och ”verkliga” identiteter konfronteras. Hennes "tickande" utbrändhet och problematiska relation till dottern är exempelvis något han inte riktigt känt till. Därutöver vill en väninna i Amoras omgivning, Hilvu, också bryta förhållandet mellan de två, då hon egentligen önskar ha henne för sig själv och liksom ta hand om henne. Hilvu vill helt enkelt inte att Amora ska få älska denne Ivan. Detta manifesteras på så vis att Hilvu vid ett besök i Amoras bostad innan juletid påstår att Ivan (i ett annat rum) säkert stör grannarna där han sitter och lyssnar på ett – enligt honom själv – stillsamt stycke musik.

Efter att Hilvu lämnat bostaden påtalar Amora för Ivan, där han sitter och lyssnar, att han kanske stör grannarna. Detta väcker Ivans irritation. Först tror han att det är Amora själv som tycker att volymen är för stark och kan inte förstå varför hon ska hoppa på honom så. Men när det framgår att det var Hilvu som framförde detta vänder sig hans ilska gentemot henne, som han dessutom upplever vara en manshaterska. 

Dramatiken och högljuddheten tilltar i sådan grad att en granne ringer polisen som skickar dit två arroganta och hotfulla konstaplar. De tar då med Ivan till polisstationen för förhör då de menar att han måste vara narkotikapåverkad. Efter det jobbiga förhöret återvänder han till Amoras bostad, trots det besöksförbud poliserna nu gett honom. Hjärtklappningen till trots tar Amora emot Ivan med öppna armar. Dock, efter att nu ha erfarit hans temperament och av allmänna rädsla för att på nytt ingå i ett kärlekslöst förhållande väljer hon att dra sig tillbaks till sitt rum i bostaden. Därifrån söker hon upp honom på "Sjunde himlen" och avslutar med orden "Jag kommer alltid att älska dig, Ivan" innan de två somnar. "Jag förstår, Amora. Godnatt min älskade" blir hans svar.

Ivan vaknar ensam morgonen därpå. Besviken och ledsen över bristen på bekräftelse och på den fysiska närhet och gemenskap han ändå hade hoppats på får honom att resa hem. Han inser hur svårt det kommer att bli att dela verklighetens gemensamma rum. De två återförenas senare på kvällen samma dag vid sina datorer i sina respektive städer då de än en gång loggar in på mötesplatsen ”Sjunde Himlen”. Med varandras fotografier på datorskärmarna utväxlar de nu på nytt de ljuvaste kärleksbetygelser, i en virtuell värld bortom verklighetens problem och illvilliga "demoner", ja bakom sina optimalt matchande identiteter, och på nytt välkomnad av Internetsupporten som assisterat dem innan.

Så kommer det sig att Ivan och Amora – tragiskt nog – endast kan älska varandra i en virtuell himmel, där deras verkliga identiteter blir till ett slags åtråvärda drömfigurer.

SLUT

lin3.gif